Крути - для нащадків взірець!

Сьогодні у ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин зібралися старшокласники, учні 9-11 класів, щоб вшанувати пам’ять юнаків, які героїчно загинули у бою під Крутами 29 січня 1918 року.

Крути… Це символ героїзму, відданості і жертовності нашого юнацтва, а також це символ національної трагедії. Самовідданий подвиг, який здійснили українські юнаки під Крутами, затримав швидке просування військ Муравйова на Київ. Але… якою ціною?…

Бій кипів цілий день зранку 29 січня й до вечора. Загалом втрати українців під час бою під Крутами становили близько 300 бійців загиблими, втрати більшовиків сягали 2000.

27 студентів і гімназистів були захоплені в полон. Перед стратою співали гімн “Ще не вмерла Україна”. Після розстрілу більшовики не дозволяли селянам поховати тіла загиблих. Аж після звільнення території України від більшовиків 19.03.1918 року в Києві відбувся похорон полеглих у бою під Крутами. Загиблих було поховано з військовими почестями на Аскольдовій горі у Києві.

Історичні дати - не тільки пам’ять про минуле, а й ключ до того,щоб у майбутньому уникнути помилок минулого. Українські юнаки загинули і власною кров’ю вписали героїчну сторінку в історію визвольних змагань нашого народу. Адже коли на таку свідому самопожертву здатна молодь-нація незнищенна!!!

Мітинг пам’яті підготували учні 10-го класу спільно з класним керівником Вацлавів С. В. та педагогом-організатором Козир С. О. з метою формування в учнів почуття патріотизму, любові до свого народу, його героїчного минулого, виховання почуття національної гідності, гордості за свою Батьківщину та народ, повагу до історії власного народу.

Кiлькiсть переглядiв: 126