/Files/images/02.jpg

Національно-патріотичне виховання дітей та молоді –

це комплексна системна і цілеспрямована діяльність органів державної влади, громадських організацій, сім’ї, освітніх закладів, інших соціальних інститутів щодо формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття вірності, любові до Батьківщини, турботи про благо свого народу, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України, сприяння становленню її як правової, демократичної, соціальної держави. Найважливішим пріоритетом національно-патріотичного виховання є формування ціннісного ставлення особистості до українського народу, Батьківщини, держави, нації.

Ураховуючи нові суспільно-політичні реалії в Україні після Революції гідності, обставини, пов’язані з російською агресією, усе більшої актуальності набуває виховання в молодого покоління почуття патріотизму, відданості загальнодержавній справі зміцнення країни, активної громадянської позиції тощо. Важливо, щоб кожен навчальний заклад став для дитини осередком становлення громадянина-патріота України, готового брати на себе відповідальність, самовіддано розбудовувати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, сприяти єдності української політичної нації та встановленню громадянського миру й злагоди в суспільстві.

Методичні рекомендації щодо організації національно-патріотичного виховання у школі


Концепція національно-патріотичного виховання


2017-2018 навчальний рік

01.02.2018

Героям-патріотам вічна слава

Сьогодні, 1 лютого, минає три роки, як загинув наш земляк, колишній випускник нашої школи Чухась Руслан Іванович, виконуючи військовий обов’язок по захисту територіальної цілісності держави Україна. Та у наших серцях ніколи не згасне пам’ять про нього, і буде вічна шана.У першу річницю загибелі у 2016 році на фасаді нашої школи встановлено Меморіальну дошку пам’яті в його честь. Вшановуючи світлу пам’ять Чухася Руслана, сьогодні у ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин пройшла година пам’яті «Героям-патріотам вічна шана», підготовлена учнями 9-В класу спільно з вчителем Захисту Вітчизни та їхнім класним керівником Чубеєм І. І. На захід були запрошені батьки, дружина, діти та родичі загиблого. А також побратими Руслана - учасники АТО. Учні запалили поминальні свічки, вшанували пам’ять Руслана Івановича та всіх загиблих в АТО хвилиною мовчання. Біля Меморіальної дошки пам’яті відбулась спільна молитва та покладання квітів. Опісля всі відвідали могилу загиблого на місцевому кладовищі.
Жаль, що закінчилось скоро життя.
Жаль, що лишилися діти без нього.
Він полетів білим лебедем у небуття
Та ми пам’ятаймо про нього./Files/photogallery/2101/IMG_9908.JPG

29.01.2018

Вшанування пам'яті героїв Крут

29 січня 2018 року в Україні на загальнодержавному рівні відзначається 100 років бою під Крутами, котрий для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.
29 січня 1918 року на залiзничнiй платформi в Крутах перебувало до 520 українських воякiв, юнакiв і студентiв, озброєних 16 кулеметами та однією гарматою. Росіяни вдесятеро переважали, мали бронепотяг та артилерію.
Військами УНР під Крутами командував Аверкій Гончаренко. Завдяки вигідній позиції і героїзму, українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. Потім, під тиском ворога, українські бійці організовано відступили до ешелонів і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але одна студентська чота – 28 хлопців, заблукавши у темряві, повернулися до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон. Хлопців катували, а потім стратили. Згодом майже всіх героїв поховали на Аскольдовій могилі у Києві
Сміливість та жертовність учасників бою зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому Героїв Крут називають першими кіборгами.
Сьогодні у ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин з метою розширити знання учнів про трагічні події січня 1918 року під Крутами; на прикладі подвигу виховувати почуття патріотизму, поваги до історичного минулого українського народу, борців за незалежність України відбулась година пам’яті для старшокласників «Крути – символ патріотизму та жертовності української молоді», підготовлена заступником директора школи з навчально-виховної роботи вчителем історії Дмитрів Л. М., педагогом-організатором Козир С.О. спільно з сектором національно-патріотичного виховання органу учнівського самоврядування.
Зі вступним словом до присутніх звернулася Леся Миронівна, пояснивши, що змусило українських юнаків майже 100 років тому взяти до рук зброю і стати на захист своєї землі та провівши паралель із сьогоднішніми подіями на Сході України.
Підсумувала виховний захід, наголосивши на важливості пам’ятати про ці трагічні і, водночас, героїчні події директор школи Демкура О. В.
Хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам’ять загиблих за волю та незалежність України./Files/photogallery/2095/1.JPG

27.01.2018

Вшанування пам'яті жертв Голокосту

27 січня визнано Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту. У 1945 році в цей день було звільнено Аушвіц( німецький табір смерті). У 2005 році ООН прийняла рішення про рекомендацію урядам та парламентам країн ратифікувати і прийняти цю дату, як вшанування пам’яті жертв Голокосту. Україна теж приєдналася до міжнародної спільноти, яка відзначає цей день. Голоко́ст— це переслідування і масове знищення євреїв і циган нацистською Німеччиною. Голокост почався в січні 1933 року, коли до влади прийшов Гітлер, і фактично, закінчився 8 травня 1945 року. У період між 1933 і 1945 роками під час Голокосту було вбито більше 11 мільйонів чоловіків, жінок і дітей. Приблизно шість мільйонів з них були євреями. За час Голокосту загинуло більше 1,1 мільйона дітей. Діти були особливою мішенню для нацистів в період Голокосту. Живими вони представляли виняткову загрозу, адже, подорослішавши, вони б створили нове покоління євреїв. Багато дітей задихнулися в скотовозах по шляху до таборів. Тих, хто вижив, негайно поміщали в газові камери. Наймасовіше вбивство при Голокості сталося у вересні 1941 року в урочищі Бабин Яр недалеко від Києва в Україні, де було вбито більше 33 000 євреїв всього за два дні. Євреїв змусили роздягтися і підійти до краю яру. Коли німецькі загони стріляли в них, вони падали вниз. Потім нацисти завалювали стіни яру, ховаючи і мертвих, і живих. Поліцаї хапали дітей і також скидали їх в яр.... Про це забувати не можна…

27 січня 2018 року у ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин відбулася зустріч старшокласників з Олександром Степаненком, головою ГО "Гельсінська ініціатива-ХХІ”, членом Правління Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), координатором приймальні УГСПЛ у Тернополі. Пан Олександр, продемонструвавши документальний фільм «Зламані гілки», ознайомив учнів з історією єврейської дівчинки Марти, яка разом зі своїми батьками пережила ці страшні події Голокосту, вижила і зараз проживає в Ізраїлі. Також Олександр Степаненко презентував та подарував школі книжку «Донечка, про яку ми завжди мріяли. Історія Марти» («The Daughter We Had Always Wanted: The Story of Marta» by Naomi Morgenshtern) в перекладі сина пана Олександра Антона Степаненка.
/Files/photogallery/2097/IMG_9867.JPG
22.01.2018

День Соборності України

Сьогодні в нас велике свято – День Соборності України, свято рідного краю, свято нашої держави. Вітаємо всіх українців! Сердечно бажаємо міцного здоров’я, щастя, добра, миру, злагоди і глибокої віри у гідне майбутнє України!
Ми горді зватися українцями та пишаємося, що наша Вітчизна – Україна, земля, дорога та мила серцю кожного із нас. І віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності.
Адже Соборність – це символ. Символ боротьби за волю!
Сьогодні у ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин відбулося ряд заходів, приурочених цій даті, підготовлених членами сектору національно-патріотичного виховання органу учнівського самоврядування спільно з педагогом-організатором Козир С. О.:
-літературно-музична композиція «Від Соборності України – до єдності української нації!»;
- флеш моб (символічний ланцюжок миру та єднання) «Соборна мати Україна – одна на всіх, як оберіг»;
- участь вчителів, старшокласників та працівників школи в обласній акції "Збруч - ріка єднання!".
На літературно-музичній композиції «Від Соборності України – до єдності української нації!» в актовій залі були присутні учні 7-9 класів, вчителі, адміністрація школи. Зі вступним словом про значимість Акту Злуки 22 січня 1919 року для утвердження української державності виступила директор школи Демкура О. В. Привітали зі святом всіх присутніх і козачата-другокласники. Також старшокласники переглянули історичні документальні кадри про події, які відбувалися майже 100 років тому, та вшанували пам'ять усіх борців за свободу під час національно-визвольних змагань, героїв Небесної сотні, героїв, що полягли у боротьбі, захищаючи суверенітет, незалежність та територіальну цілісність нашої України. Вічна пам'ять героям! Вічна слава!
Сьогодні Тернопільщина відзначає 99-ту річницю Дня Соборності України. Цьогоріч обласна акція «Збруч – ріка єднання!» відбулась у нашому містечку Гусятин. Традиційно делегації Хмельницької і Тернопільської областей зустрілися на межі Гусятинського та Чемеровецького районів на мості через річку Збруч.
Вчителі, старшокласники та працівників ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин взяли участь у цій урочистій події. /Files/photogallery/2094/IMG_9784.JPG
/Files/images/26994020_1725969130797372_1181731505595035876_n.jpg

21.12.2017

Зустріч з представником ВО "Сокіл"

Військово-патріотичне виховання в навчальному закладі є надзвичайно важливою ланкою у формуванні в школярів почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії, культурних та історичних цінностей; виховання соціальної активності і відповідальності за доручені державні та громадські справи;
Сьогодні у ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин вже не вперше завітав голова Тернопільського обласного осередку громадської організації «Сокіл», представник Тернопільського обласного молодіжно-методичного центру, відповідальний за військово-патріотичне виховання при штабі територіальної оборони області Ілля Семенець.
Спершу відбулась зустріч зі старшокласниками, де Ілля прочитав лекцію на тему «Важливість військово-патріотичного виховання в умовах неоголошеної російсько-української війни» з метою формування в учнів здібностей до аналізу зовнішнього та внутріполітичного становища, вміння на цій основі самостійно адекватно оцінювати події, що відбуваються у державі і світі, свою роль та місце в цих подіях. Опісля у спортивному залі пройшло практичне заняття з тактичної медицини.
/Files/images/IMG_9047.JPG

06.12.2017

День Збройних Сил України

6 грудня - День Збройних Сил України. Це одне з найважливіших свят в нашій країні, особливо в сьогоднішніх реаліях. Саме 6 грудня 1991 року Верховна Рада затвердила два значущих закони "Про оборону України" та "Про збройні сили України". І через два роки, у 1993 році, саме в цей день було прийнято рішення відзначати День Збройних Сил України.

Зазвичай у цей день проходить чимало урочистих заходів, які повинні показати військовим, наскільки вони цінні для нашої країни.

Сьогодні, напередодні свята, у ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин відбувся великий патріотичний концерт «Діти – захисникам України!», під час якого школярі дарували та присвячували свої таланти нашим захисникам. Концерт організований педагогом-організатором Козир С. О. та сектором національно-патріотичного виховання учнівської ради.

На урочистий захід було запрошено учасників АТО, діти яких навчаються у нашій школі. Перед присутніми з вітальним словом виступила заступник директора школи з виховної роботи Кондро О. А.

Діти учасників АТО теж привітали своїх батьків зі шкільної сцени та подарували квіти.

Ведучими заходу були голова учнівської ради Кундис Яна та голова сектору національно-патріотичного виховання органу учнівського самоврядування Батіг Степан. /Files/photogallery/2076/2.JPG

24.11.2017

День пам'яті жертв Голодоморів

Кожного року в останню суботу листопада Україна відзначає сумну річницю Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Сьогодні в ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин, запаливши свічки пам’яті та схиливши голови в хвилині мовчання, згадали душі безвинних жертв, які загинули мученицькою смертю від жахливого штучного Голодомору, організованого сталінським режимом.

Заступник директора школи з навчально-виховної роботи, вчитель історії Дмитрів Леся Миронівна спільно з учнями 10-го класу провела виховний захід «Пам’ять не стерти роками» з метою вшанувати світлу пам’ять замучених голодом людей, поглибити знання про роки Голодомору в Україні та його наслідки в долі українського народу, виховувати повагу до історичного минулого свого народу.Кожен із нас у ці дні повинен переосмислити нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з найстрашніших таких сторінок – Голодомор, який призвів до небачених безвинних жертв.На десятиліття можна засекретити архіви, приховати викривальні документи, замести сліди злочинів, переписувати історію.

Але з пам’яттю народу нічого не вдієш…/Files/photogallery/2069/IMG_8369.JPG

21.11.2017

День Гідності і Свободи

21 листопада – День Гідності та Свободи.

У ці дні ми відзначаємо тринадцяту річницю Помаранчевої революції та четверту річницю Євромайдану. Події Помаранчевої революції осені-зими 2004 року стали життєстверджуючим вогнем української нації. Серця українців з різних куточків багатостраждальної країни почали вистукувати в унісон: «Разом нас багато, нас не подолати». Майдан кликав: «Усі, хто вірить в Україну, вперед!»

Тому Указом Президента України від 13 листопада 2014 року з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного та майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року-лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору, встановлено в Україні День Гідності та Свободи, який відзначаємо щорічно 21 листопада.

Адже акції на підтримку євроінтеграції в Києві розпочалися саме 21 листопада 2013 року після того, як стало відомо, що уряд України вирішив зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Сьогодні у всіх навчальних закладах відбуваються заходи, приурочені цим подіям.

Учні 6-7 класів ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин взяли участь в обласному флеш мобі до Дня Гідності та Свободи «День Гідності і Свободи – крок у Європу».Голова учнівської ради Кундис Яна та голова сектору національно-патріотичного виховання Батіг Степан розповіли присутнім про значимість цього дня у долі України. /Files/photogallery/2063/6.jpg

20.10.2017

Марш патріотів

20 жовтня на Театральній площі м. Тернополя відбувся обласний марш патріотів – учасників та переможців дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») під гаслом «Україна – це сила. Україна – єдина». Гусятинську ОТГ представляла сокільська чота ім. Северина Наливайка ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин. Мета цього заходу – патріотичне виховання молоді. Потрібно, щоб наша молодь знала про героїв, які виборювали незалежність, щоб вони пам’ятали їхній приклад героїзму, достойності, вихованості. Це сформує нове покоління захисників України, покоління громадян-патріотів.
Нагадаємо, що обласний етап гри "Сокіл"
("Джура") відбувався у червні цього року.
У програмі заходу був розбір та збір автомата, стройовий вишкіл. Опісля колона учасників маршу вирушила до пам’ятників Степану Бандері, В’ячеславу Чорноволу та Ярославу Стецьку, щоб урочисто покласти квіти.
Завершилась церемонія біля Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.
/Files/photogallery/2042/22815072_1801826053165780_6240995631164008620_n.jpg

21.09.2017

Флеш моб "Дзвін миру" до Міжнародного дня миру

/Files/images/21942167_1937799396482501_1953609835_n.jpg

Щороку 21 вересня з ініціативи ООН міжнародна громадськість відзначає Міжнародний день миру. День був заснований у 1981 році.2001 року Генеральна асамблея ООН запропонувала розширити його значення, закликавши ворогуючі сторони в усьому світі оголосити щорічний Всесвітній день припинення вогню і відмови від насилля. Починаючи з 2002 року, Міжнародний день миру щорічно відзначається 21 вересня. Цього дня ООН пропонує всім країнам і народам припинити воєнні дії, або ж відзначати цей День проведенням освітніх і громадських суспільних інформаційних акцій з проблем миру.У 2015 році ста дев’яносто трьома державами-членами Організації Об’єднаних Націй були ухвалені 17 цілей в царині сталого розвитку. Ці 17 цілей полягають у тому, щоб викорінити злидні, захистити планету і забезпечити загальне процвітання. Відзначаючи Міжнародний день миру, люди в усьому світі висловлюють таким чином власну відданість ідеям миру, об’єднуючись з іншими людьми на різних континентах і в інших країнах, і підтримуючи Організацію Об’єднаних Націй у її зусиллях, спрямованих на досягнення й встановлення миру.У 2017 році Міжнародний день миру пройде під гаслом - «Разом на благо миру: повага, безпека і гідність для всіх».Ми долучаємось до Всеукраїнського флешмобу «Дзвін миру».І зараз пролунають наші шкільні «дзвоники миру», які сповіщатимуть про волю дітей, вчителів і батьків щодо встановлення миру в Україні. Це буде перегук зі «Дзвоном миру», який у цей же день і час пролунає біля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку.


19.09.2017

Засідання клубу "Патріот"

Сьогодні відбулось перше організаційне засідання у цьому навчальному році, де новообрані члени клубу розглянули такі питання:

Ознайомлення з положенням про шкільний клуб «Патріот»


  1. 2.Обрання голови клубу та координаційної ради клубу.
    3. Основні напрямки діяльності шкільного клубу «Патріот».
    4. Про участь членів клубу у святковому козацькому колі «Ми роду козацького діти» з нагоди Дня українського козацтва та Дня захисника України. Посвята у козачата «Ми –нащадки козаків» учнів 2-их класів.
    5. Обговорення питань щодо організації шкільної спортивної програми «Нумо, козаки» до Дня захисника України.
    Головою клубу одноголосно обрано ученицю 9-А класу Мудрак Олександру.

/Files/images/IMG_7789.JPG


23.08.2017

День Державного прапора України

26 років тому, у серпні 1991 року, синьо-жовте полотнище було вперше внесено до стін Верховної Ради України.
А сьогодні 23 серпня - це День Державного Прапора України, свято, яке встановлено згідно з указом Президента від 23 серпня 2004 року для вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України.
Сьогодні у районному заході вшанування державної святині взяли участь і педагогічний та учнівський колективи
ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин./Files/images/IMG_3219.JPG


2016-2017 навчальний рік

Навчально-польові збори одинадцятикласників

З метою закріплення знань, умінь і практичних навиків, набутих учнями на заняттях з предмета «Захист Вітчизни» традиційно у травні відбуваються триденні навчально-польові збори з учнями 11-х класів, які вивчають предмет «Захист Вітчизни» .Сьогодні дівчата-одинадцятикласниці проходили практичні заняття з медико-санітарної підготовки (вчитель Решетило Н. О.) у Центральній районній клінічній лікарні смт Гусятин.
Навчально-польові збори юнаків-одинадцятикласників. Спільно учні двох ОТГ (Гусятинської та Васильковецької) вправлялися у стрільбі з автомата Калашникова, малокаліберної та пневматичної гвинтівок./Files/images/18556271_1839919846335456_4503181836043797569_n.jpg

/Files/images/dz-A930L9XU.jpg


День пам'яті та примирення

Вже третій рік 8 травня згідно Указу Президента ми вшановуємо як День пам’яті та примирення. Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939-1945 рр. Не щезне в пам'яті людській, не йде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу - його битва, його перемога над фашистами та над червоною комуністичною навалою, яка ще довгі роки після другої Світової війни нищила Україну. Не можна забути тих, хто віддав своє життя для щастя інших./Files/photogallery/1972/2.jpg

/Files/photogallery/1972/6.jpg


Дзвони Чорнобиля

26 квітня – одна з найтрагічніших сторінок в історії нашого народу. Чорнобиль... Нині це слово знає весь світ. Чорнобиль – це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам'ять, це наш нестерпний біль.
Сьогодні старшокласники ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин взяли участь у вечорі-реквіємі, приуроченому вшануванню пам’яті загиблих під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.
Наша пам'ять і пам'ять багатьох наступних поколінь — знову і знову буде повертатися до трагічних квітневих днів 1986 року, коли ядерна смерть загрожувала всьому живому і неживому. /Files/photogallery/1956/IMG_5196.JPG

/Files/photogallery/1956/IMG_5265.JPG


Лінійка пам’яті «Вони тримають небо…»

18-20 лютого 2017 року минає три роки з того часу, коли Україна пережила криваві події – розстріли на Майдані. Ця річниця породжує в українців гіркі спогади про загиблих під час протестів. Сьогодні учні та вчителі ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин зібралися на загальношкільній лінійці пам’яті «Вони тримають небо…», щоб у глибокій скорботі низько схилити голови перед пам’яттю Героїв Небесної Сотні, які боролися за честь, правду і гідність та загинули за Україну. Сьогодні ми згадуємо події, які відбувалися на Майдані в столиці України 2013-2014 року. Події, які дали поштовх до дій по всій території держави. Це був надзвичайно важкий іспит для України 21 листопада 2013 року студенти Києва вийшли на Майдан Незалежності в підтримку євроінтеграції за Європейську Україну! Спочатку - це була виключно мирна акція молоді з гаслами: «Україна - це Європа!», «Ми – вільні!», «Ми хочемо в ЄС!». Кількість активістів зростала з дня в день. А що ж було далі… А далі - не підписання угоди про асоціацію. А далі - жорстоке побиття студентів в ніч на 30 листопада. А далі… далі - покалічені людські тіла та серця, Михайлівський Собор, Майдан залитий кров’ю, барикади, шини. Революція гідності. За три місяці Україна прожила цілу історичну епоху. Ті, що були на Майдані не думали про те, що можуть загинути. Вони лише знали, що так, як є, далі бути в Україні не може. Вони гинули, та не здавались... Співали Гімн. Зі сцени лунали молитви, патріотичні пісні… Їх було вбито у мирний час, у центрі європейської столиці, вбито жорстоко і підступно… Нагадаємо, 18-20 лютого 2014 року на Майдані загинули 115 осіб, поранено більше двох тисяч, кілька десятків осіб зникли безвісти. Загальна кількість постраждалих біля трьох тисяч чоловік. Та Герої не вмирають, вони живуть у нашій пам’яті, вони живуть у тих, хто продовжує їхню справу, вони живуть доти, поки жива їхня слава та поки про них пам’ятають. Вони завше будуть в наших серцях.
Слава Небесній Сотні!/Files/photogallery/1830/IMG_3532.JPG

/Files/photogallery/1830/IMG_3521.JPG


Афган: подвиг, трагедія, біль

15 лютого минає 28-та річниця виводу радянських військ з Афганістану. З метою розширити знання дітей про історичні події афганської війни, виховувати повагу і шану до воїнів-інтернаціоналістів працівники районної бібліотеки разом з класним керівником 11 класу ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин Квасницькою Н. Б. провели для одинадцятикласників виховну годину «Афган: подвиг, трагедія, біль», щоб вшанувати пам’ять тих, хто поліг на афганській землі. Молоді люди йшли туди не за орденами і медалями, а свято вірячи, що виконують свій інтернаціональний обов’язок. На зустріч з учнями прийшов воїн-інтернаціоналіст Мельник Євген Мар’янович, який поділився болісними спогадами про ті події./Files/photogallery/1821/AGNMU1EWU30.jpg

Флеш моб # 22pushupchallenge

Старшокласники та вчителі приєднались до Всесвітнього флешмобу #22pushupchallenge, тобто 22 віджимання протягом 22-ох днів. Беручи участь у цьому флешмобі, ми хочемо привернути увагу до проблем військовослужбовців, які страждають на посттравматичний синдром, набутий під час виконання завдань у зоні бойових дій та підтримати наших військовослужбовців, які проходять реабілітацію після повернення із зони антитерористичної операції на сході України./Files/images/IMG_3284.JPG

/Files/images/IMG_3288.JPG




1 лютого минає друга річниця з дня загибелі при виконанні військового обов’язку по захисту територіальної цілісності держави України, нашого земляка, випускника нашої школи Чухася Руслана Івановича. Вже третій рік Україна потопає в сльозах від горя, вже третій рік з болем у серці говоримо: «Ми не хочемо війни, ми просимо Бога зробити так, щоб вона нарешті закінчилася. І ми віримо в це!». Вже третій рік гинуть найкращі українці, цвіт нації. Без усякого сумніву мине небагато часу і про них писатимуть книги, зніматимуть кінофільми, на прикладах беззавітного служіння рідній Україні виховуватимуть підростаюче покоління. Бо вони –справжні герої, які в нерівному двобої з російськими окупантами, терористами-найманцями продемонстрували свій патріотизм, відповідальність, безмежну любов до країни, яку ототожнюють зі своїм рідним краєм, найдорожчими людьми. Вони виконали священний обов’язок – стали на захист кордонів держави. І саме за це їм людська вдячність і низький уклін. У ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин вшанували загиблого Чухася Руслана на загальношкільній лінійці «Героям-патріотам – вічна шана!». На заході були присутні батьки загиблого Чухась Таміла Костянтинівна та Іван Володимирович, дружина Ганна Олегівна, діти, родичі. А також були запрошені Гусятинський селищний голова Левицький М. М. та методист відділу освіти Гусятинської селищної ради Перун Любов Ігорівна. Спільною молитвою усі присутні вшанували пам’ять загиблого Чухася Руслана, а діти учасників АТО мали право покласти квіти та свічки пам’яті до Меморіальної дошки на фасаді школи. Потім учні 9-Б класу, в якому навчається дочка загиблого, разом з класним керівником Скопецькою І. Л. та родичами загиблого віддали шану на кладовищі.
ПАМ’ЯТАЙМО!
НАЙВИЩОЮ НАГОРОДОЮ ТИХ, ХТО УЦІЛІВ, - Є ЖИТТЯ, А ДЛЯ ЗАГИБЛИХ – ПАМ'ЯТЬ./Files/photogallery/1800/DSC_0575.JPG


Вечір-реквієм «Лицарство Крут! Ваш чуєм зов – невтомно далі йти!»

У неділю, 29 січня, ми вшановуватимемо пам’ять загиблих студентів у бою під Крутами. Бій під Крутами – це бій, який відбувся 29 січня 1918 року між більшовицькими військами Михайла Муравйова (6000 чоловік) та об’єднаними військами юнкерів 1-ої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького та першої сотні новоствореного Студентського куреня (300 юнаків) під єдиним командуванням Аверкія Гончаренка. Незважаючи на відсутність належного військового вишколу, сповнені патріотичних почуттів студенти й гімназисти, не вагаючись вирушили на порятунок батьківщини. Бій під Крутами назавжди увійшов до історії як символ жертовності й ідеалізму.З метою глибшого засвоєння школярами історичних подій, що відбувались на теренах України та Києва у буремні 1918-1919 роки, вшанування пам’яті українських юнаків, що полягли в бою під Крутами у січні 1918 року, виховання в учнівської молоді національно-патріотичних почуттів у ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин 27 січня 2017 року відбувся вечір-реквієм «Лицарство Крут! Ваш чуєм зов – невтомно далі йти!», присвячений подвигу Героїв Крут, який підготували члени учнівського самоврядування та учні 10-го класу разом з педагогом-організатором Козир С. О. та вчителем історії Стефанів Т. Є.На заході були присутні заступники директора школи з навчально-виховної роботи Дмитрів Л. М., Целінь С. М. та методист відділу освіти Гусятинської селищної ради Фрицька О. Р. Тематичну виставку літератури підготували шкільні бібліотекарі Шмигановська Л. Я. та Роздеба О. М.

/Files/photogallery/1751/1.JPG



Від Соборності України - до єдності української нації

З метою виховання нацiональної свiдомостi учнiв i людської гiдностi, вiдродження паросткiв духовностi, формування рис громадянина української держави, поглиблення знань про iсторичний Акт Злуки українського народу, його значення, пробудження iнтересу до поглибленого вивчення iсторiї та культурних надбань українського народу, виховання глибокої поваги та любовi до Батькiвщини сьогодні у ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин відбулась загальношкільна акція "Від Соборності України - до єдності української нації", підготовлена членами сектору національно-патріотичного виховання учнівської ради та педагом-організатором Козир С. О. Розпочався виховний захід зі вступного слова голови учнівської ради Кундис Яни про ціль та мету даного заходу. Учениця 3-А класу Книш Софійка прочитала вірш "На Софіївському майдані". Члени сектору національно-патріотичного виховання Батіг Степан, Скотніцька Юлія, Величенко Христина, Казимирів Яна, Мудрак Олександра, Гнатюк Єва провели невеличкий екскурс в історію подій грудня 1918 - січня 1919 років. Старшокласники переглянули відеофільм "Акт Злуки УНР і ЗУНР". Член учнівської ради Сидорівський Микола прочитав вірш Дмитра Чередниченка "Єдина Україна", актуальність якого важко заперечити і наш час. Про значення об’єднавчої акції 1919 року для прийдешніх поколінь розповіла заступник директора з навчально-виховної роботи та вчитель історії Дмитрів Л. М. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять героїв національно-визвольних змагань, героїв Небесної сотні, та всіх героїв, що полягли у боротьбі, захищаючи суверенітет, незалежність та територіальну цілісність нашої України на Сході. Шкільні бібліотекарі Шмигановська Л. Я. та Роздеба О. М. організували викладку літератури, приурочену Дню Соборності України./Files/photogallery/1748/6.jpg


Засідання курінної ради

ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Гусятин вітає всіх учнів, вчителів, батьків з початком нового навчального семестру і бажає нових досягнень та творчих здобутків. А у школі розпочались шкільні будні. Сьогодні на своє чергове засідання збирались курінні дитячо-юнацького козацького товариства ім. С. Наливайка. Підвели підсумки роботи дитячого об'єднання за перший семестр та накреслили план дій на наступний. Провів засідання кошовий козацького товариства учень 10-го класу Батіг Степан.
А завтра відбудеться розширене засідання учнівської ради спільно зі старостатом, головними питаннями якого буде підведення підсумків роботи органу учнівського самоврядування школи за І семестр та затвердження плану роботи дитячого колективу на ІІ семестр. Початок о 15 год в приміщенні актової зали школи. Запрошуємо членів учнівської ради та старост 5-11 класів.

/Files/images/3.JPG


День Гідності та Свободи

21 листопада в Україні втретє відзначили День Гідності та Свободи. Свято встановлено на честь початку в цей день двох революцій в українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. В пам'ять усіх, хто вистояв, у пам'ять усіх постраждалих, на честь усіх загиблих, у підтримку всіх українських бійців на фронті – маємо пам'ятати та відзначати цей День. Члени шкільного клубу старшокласників «Патріот» Біленька Юлія, Кіндзер Христина, Вороняк Марта, Качур Вікторія, Сидорівський Микола, Бучко Назар, Сонгінас Віталіна провели інформаційні п’ятихвилинки з нагоди цього свята для учнів 5-8 класів ЗОШ І-ІІІ стуненів смт Гусятин. Старшокласники намагались донести до учнів, що обраний українським народом шлях хоч і важкий, але незворотний – події, які почалися біля монументу Незалежності ввечері 21 листопада 2013 року тривають і досі. Гідність не купиш за жодні гроші. Вона або є, або її нема. Свободу ж треба виборювати, а виборовши – відстоювати. Про це свідчить історія. І не тільки українська./Files/images/1.JPG

Засідання курінних козацького коша ім. С. Наливайка

УЧНІВСЬКЕ САМОВРЯДУВАННЯ В ДІЇ
Кошовий шкільного козацького дитячо-юнацького товариства учень 10 класу Батіг Степан провів чергове засідання курінних 5-10 класів. Питання, які розглядались на засіданні:
1.Збір відомостей про С. Наливайка, ім’я якого носить козацький кіш.
2. Проведення класних зборів куреня на теми «Історія виникнення козацтва», «Козацький устрій».
3.Ознайомлення з козацькими клейнодами.
4. Організація та проведення шкільного конкурсу малюнків «Я бачу світ далеких предків козаків».

Члени соціального сектору учнівської ради (голова сектору Котова Вікторія) провели навчання наставників молодших школярів 6-8 класів з питання організації роботи козачат 2-4 класів.


/Files/images/IMG_3014.JPG


Посвята в козачата

Свята покровителька всього роду козацького, Пресвята Покрова, зібрала шкільне козацьке товариство у велике дружнє коло, аби ще раз згадати величні подвиги дідів-прадідів наших, славетних гетьманів, борців за волю народу, аби ще раз наповнити наші світлі голови і душі вірою в Бога та Батьківщину, аби поповнити наші лави новими нащадками Запорізької Січі.
З нагоди особливого свята – Дня захисника України, яке ми з 2014 року відзначаємо на свято Покрови, наше шкільне козацьке товариство імені Северина Наливайка поповнилось дев’ятьма новими куренями козачат з числа учнів 2-4 класів.
Кожен рік в осінню пору
Зростає рід козацтва наш!
Посвяту відзначаєм на Покрову,
У козачата прийняли ми другий, третій і четвертий клас.
Посвяту провела Козацька рада на чолі зі шкільним кошовим отаманом учнем 10-го класу Батогом Степаном. Розпочалось свято з традиційної переклички козацького кола та здачі рапортів кошовому вже діючих курінних.
Кожен новостворений курінь обрав собі символічну назву куреня та гасло.
Приємно було бачити, з яким ентузіазмом, патріотизмом та завзяттям діти виголошували свої козацькі гасла. Національно-патріотичне виховання є важливою складовою виховання підростаючого покоління, і велика роль у цьому відводиться школі.
Любі козачата, будьте гідними нащадками козацького роду, зростайте здоровими, щасливими на славу своїм батькам, вчителям та рідній Україні!/Files/images/IMG_0956.JPG
Кiлькiсть переглядiв: 3846